preskoči na sadržaj

Osnovna škola Žuti brijeg Zagreb

 > O školi
O školi...

 

O školi…

Na Žutom brijegu žuta škola,

u njoj žuti maslačci i žute zlatice upijaju sunce,

znanje, ljubav i brigu svojih učitelja.

i tako već skoro 30 godina…

Već ili tek?             

 

Kako i kada je sve počelo?

 

   Na cvjetnoj livadi Žutoga brijega iznikla je škola i donijela stalno proljeće jer dječji smijeh i radost cvjetaju ovdje bez prestanka.

   Počelo  je 7. veljače 1983. godine. Prvi su došli učitelji, puni ideja, spremni tkati svilene niti ljubavi, znanja i ljepote.  Onda su došli učenici. Na početku škola je brojila  609 učenika i bila je dobro opremljena s 4 učionice za razrednu nastavu i 8 učionica za predmetnu nastavu, kabinetima, knjižnicom, dvoranom za tjelesni, dvoranom za priredbe te moderno uređenom mliječnom kuhinjom.

   Većina nastavnika putovala je iz grada, pristup školi bio je prilično težak, a autobusne linije nisu vozile do škole kao danas. Iako nam to danas izgleda nemoguće, u školi nije bilo ni telefona. Škola je na početku radila u tri smjene. Već prve godine formiran je pjevački zbor i folklorna družina. Učenici su se javljali svojim radovima u dječje časopise, održavale su se kazališne predstave u lijepom ambijentu unutar škole, u kojem i danas održavamo školske priredbe, djeca su organizirano vođena u kazališta u grad. Kako naselje nije imalo nikakvih kulturnih sadržaja, u školi su se održavale i filmske projekcije. Ubrzo je uređen i školski okoliš. Učenici su u raznim slobodnim aktivnostima sudjelovali na školskim priredbama i smotrama izvan škole, a Mali i Veliki zbor počeli su nizati uspjehe na smotrama djece i mladeži u Varaždinu.

   Broj učenika svake školske godine se povećavao kao i broj aktivnosti u školi i izvan nje.

   Stigle su devedesete, a s njima i rat.

   Počeli su pristizati prognanici, a njihov dolazak svjedočio nam je kako se širila agresija na Hrvatsku. Svi zajedno uložili smo puno truda da bi se novopridošli učenici uključili u nastavni program.Trudili smo se pružiti im toplinu izgubljenog doma. Uključili smo se u akcije prikupljanja materijalnih dobara, darova za blagdane, knjiga za spaljene knjižnice u Vukovaru i Vinkovcima. Nastava je više puta prekidana zbog uzbuna, satovi su skraćivani na 35 minuta. Po povratku svojim kućama i školama, učenici su nam se javljali. Pamte Žuti brijeg po srdačnosti.

    Tijekom školske godine 1998./99. sagrađene su nam još četiri učionice, koje su nam od samog početka  bile prijeko potrebne. Više ne radimo u tri smjene, niti subotom. Dobili smo i školsko igralište.

    Broj učenika u našoj školi iz  godine u godinu ponovo se povećavao i opet smo počeli s radom u tri smjene.Školska godina 2007./08. donijela je veliku promjenu. Počeli smo s izgradnjom 12 novih učionica s pripadajućim kabinetima.Sljedeće školske godine prešli smo na rad u jednoj smjeni. Isto tako i stari dio škole  temeljito je preuređen.     

   Danas Žuti brijeg izgleda još žuće, bolje i potpunije.

   Svake školske godine sudjelujemo na natjecanjima iz različitih područja, iz svih nastavnih predmeta. Sudjelujemo na likovnim i ostalim smotrama, javljamo se na natječaj za izradu slikovnica, odlazimo u grad u kazalište, posjećujemo muzeje, u školi se uče dva strana jezika, engleski i njemački jezik kroz redovnu i izbornu nastavu, radimo na prevenciji zlostavljanja i razvoja životnih vještina, imenovani smo vježbaonicom za studente nastavničkih smjerova fizike, imamo organiziran produženi boravak za učenike 1., 2. i 3. razreda te Produženi stručni postupak.

   Vrijeme prolazi, djeca djece naših učenika i prvih generacija čine okosnicu škole. Učenici odrastaju i odlaze dalje, u srednje škole.

   Svaka generacija iza sebe ostavila je trag, neki mali znak sjećanja, kao posađeno drvo ili knjigu za školsku knjižnicu.

   Onaj dublji trag ostao je u našim srcima. A nadamo se i u njihovim.

 

 

VIRTUALNE UČIONICE

Kliknite za pristup virtualnim učionicama.

Office 365 za škole

OFFICE 365 za škole

Prijavite se sa svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom i koristite besplatne alate i usluge.

 

Kliknite za pristup e-Dnevniku

Obilježavamo...

U STUDENOM:

 

1.11. Svi sveti

9.11. Svjetski dan izumitelja

16.11. Međunarodni dan tolerancije

18.11. Dan sjećanja na Vukovar

20.11. Međunarodni dan djeteta

24.11. Dan hrvatskog kazališta

 

Anketa
Koliko često koristite internet za učenje ili pisanje domaće zadaće?

Korisni linkovi
 > GoogleCMS za škole logo
Osnovna škola Žuti brijeg Zagreb / Vrtnjakovečka 2, HR-10000 Zagreb / www.os-zutibrijeg-zg.skole.hr / ured@os-zutibrijeg-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju